Gruba 3932 wpisów

Przekąska – kasza jaglana zapiekana w portobello 2

9 lat temu
Dodaj

solimy ją i zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Kaszę jaglaną przez godzinę moczymy

Szynka domowa pieczona 116

9 lat temu
Dodaj

ziele angielskie - 1 główka czosnku - czarny pieprz grubo mielony Dodatkowo: - olej rzepakowy - pieprz ziołowy mielony

Barszcz śledziowy 2

teraz
Dodaj

ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - czarny pieprz grubo mielony - 4 – 5 łyżek octu (można

Ziemniaki pieczone po szwedzku 18

9 lat temu
Dodaj

drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym

Fasolka po bretońsku 4

9 lat temu
Dodaj

pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Całość smażymy do zrumienienia

Befsztyk wołowy z cebulką 2

9 lat temu
Dodaj

dodajemy 2 całe jajka i jedno żółtko, grubo zmielony pieprz i wyrabiamy. Dolewamy zimną wodę

Schab dojrzewający 4

9 lat temu
Dodaj

łyżeczka papryki - 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego - 1/2 łyżeczki  mielonej kolendry - ½ łyżeczki chilli

Kiełbasa suszona dojrzewająca 1

9 lat temu
Dodaj

soli morskiej - 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego - 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych

Makowiec drożdżowy 5

9 lat temu
Dodaj

makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną

Biała kiełbasa domowa 2

teraz
Dodaj

pieprzu czarnego drobno zmielonego - 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1,5 łyżeczki

Szarlotka z połówkami jabłek 3

teraz
Dodaj

suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt kruszonki. Dodajemy

Szarlotka sypana z żurawiną 4

9 lat temu
Dodaj

wymiarach 24 x 35cm smarujemy dość grubo masłem (spód i boki) i wysypujemy bułką tartą

Falafel w chlebku pita z sosem tahini 2

9 lat temu
Dodaj

będą się rozpadały. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (warstwa

Udka faszerowane 4

9 lat temu
Dodaj

kości, mielimy je w maszynce o grubych oczkach lub miksujemy w blenderze. Dodajemy żółty

Kimchi 1

9 lat temu
Dodaj

pekińska – ok. 500g - 5 szklanek wody - ½ szklanki grubej soli morskiej - łyżka ziaren sezamu (warto dodać

Key lime pie 3

10 lat temu
Dodaj

składające się z kruchego ciasta i grubej warstwy owoców. Najbardziej popularne jest „apple pie”, czyli

Konfitura jabłkowa 3

10 lat temu
Dodaj

suchą patelnię (może być szeroki garnek z grubym dnem), dodajemy cukier, sok i skórkę startą

Japońskie kuleczki mięsne 1

teraz
Dodaj

objętości. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (dałam arachidowy). Na rozgrzany olej wrzucamy kuleczki

Ciepłe lody cytrynowe 2

10 lat temu
Dodaj

wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać

Kruchy placek morelowo budyniowy 3

10 lat temu
Dodaj

Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę

Paski drobiowe w kokosowej tempurze 3

10 lat temu
Dodaj

patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej

Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 2

10 lat temu
Dodaj

porów. Następnie nakładamy masę migdałową. Siekamy grubo pistacje i posypujemy wierzch pieczarek. Wstawiamy do piekarnika

Kasza gryczana – inaczej 1

10 lat temu
Dodaj

lekkiego zrumienienia – odstawiamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy podeschniętą kaszę

Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 3

10 lat temu
Dodaj

suchej patelni podprażamy płatki migdałów oraz grubo posiekane pistacje. Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem.  Podajemy

Zupa z porów 2

10 lat temu
Dodaj

tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory

Sałatka waldorf 2

10 lat temu
Dodaj

Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę

Sushi owocowe 3

10 lat temu
Dodaj

gładką) do dołu. Naładamy ryż (nie za grubo), zostawiając wolne 2cm od krawędzi. Układamy dodatki

Chińszczyzna 2

10 lat temu
Dodaj

Mięso wyjmujemy z lodówki. Na patelni o grubym dnie (lub w woku) rumienimy pokrojony boczek

Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi 2

10 lat temu
Dodaj

wodę. Gotowałam 10 minut, pod przykryciem. Orzechy grubo posiekałam i zrumieniłam na patelni, bez tłuszczu

Pizza z owocami morza i szparagami 1

10 lat temu
Dodaj

szparagami. Nie za cienka, nie za gruba, dobrze wypieczona i baaaaardzo smaczna. Kto zapomniał

Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 2

10 lat temu
Dodaj

kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach