Jedzenie 23301 wpisów

Chałwa biało czarna 20

8 lat temu
Dodaj

czarna masa. Urywamy małe kawałki masy, rozpłaszczamy je palcami i takie „placuszki” rozkładamy na jasnej masie

Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i szynką. 24

8 lat temu
Dodaj

innych krajów europejskich. Do Polski sprowadziła je królowa Bona w XVI w.  W kuchni brokuł śmiało

Malutkie buraczki w zalewie octowej do słoików 2

7 lat temu
Dodaj

Często je robię jak przerywam buraczki i nie tylko,po prostu używam młodych i malutkich

Zupa krem ze świeżych pomidorów z kuskusem i ziołami 4

teraz
Dodaj

ogrodzie dużo pysznej malinówki i jem ją w każdej możliwej postaci-polecam ją również

Buraczki tradycyjne do słoików 1

7 lat temu
Dodaj

obiadku,odkręcamy słoik i gotowe-warto je zrobić właśnie teraz kiedy buraczki są jeszcze młode

Domowy ser podpuszczkowy dojrzewający z dodatkami 7

7 lat temu
Dodaj

przez kilka dni. Ale można go już jeść od razu po wyjęciu z solanki

Mazurek cytrynowo-krówkowy 5

8 lat temu
Dodaj

ciasto.Z odkrojonych kawałków uformować brzegi lekko je zkręcając zrobić ramkę.Wstawić ciasto do lodówki

Surówka z białej kapusty -idealny smak 5

8 lat temu
Dodaj

często w restauracjach lub u znajomych jemy genialnie doprawioną surówkę z kapusty,niezwykle kruchą, chrupiącą

Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów 5

8 lat temu
Dodaj

proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszkówmożna je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze obsypać np wiórkami

Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1

8 lat temu
Dodaj

najlepszy piernik jaki jadłam.Niesamowicie miękki i pyszny.Przepis mojej siostry Magdy,wielokrotnie sprawdzony w mojej rodzinie.Idealny

Pyszny i lekki serek z jogurtów greckich 4

8 lat temu
Dodaj

tetrową,na to wylewamy jogurty i mieszamy je z solą,stawiamy na miskę żeby miała gdzie

Pasta chili-bardzo ostra!!! 2

8 lat temu
Dodaj

prawdziwych mężczyzn-mój mąż taką uwielbia i je bardzo chętnie,jest strasznie ostra z samej ostrej

Boczek z szynkowaru -wędlina domowa 4

8 lat temu
Dodaj

mięsko będzie wtedy  różowe,ale trzeba je w przyprawach i tej soli potrzymać dobę) Przygotowanie

Dyniowo-marchewkowe babeczki 1

8 lat temu
Dodaj

blaszce  wypełniamy kwadratem ciasta następnie wypełniamy je naszym warzywnym farszem do  ok 2/3 wysokości

Kolorowa zapiekanka z grillowanych warzyw i boczku-na cieście francuskim 5

8 lat temu
Dodaj

żeby brzegi były trochę grubsze i również je smarujemy,na ciasto układamy naszą grillowaną cukinię

Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowaru 64

8 lat temu
Dodaj

korzystać,wędliny są zwarte,bardzo dobrze się je kroi nawet bardzo cienkoa do środka można dawać

Sos do pizzy na zimę-pachnący ziołami 3

8 lat temu
Dodaj

teraz kiedy warzywa są tanie i najpyszniejsze.Daje je do słoiczków małych po przecierach pomidorowych taka porcja

Sałatka meksykańska z tuńczykiem i czerwoną fasolą 41

8 lat temu
Dodaj

ogórki kiszone(dla wyraźniejszego smaku można zamienić je na korniszony)3-4 majonez 2 łyżki

Ekspresowe leczo z cukini-pyszny pomysł na obiad 6

8 lat temu
Dodaj

najłatwiejszą wersję ale zarazem moją ulubioną-zrobicie je w kilka min i jest naprawdę pycha.... Składniki

Faszerowane patisony-mięsem mielonym i kaszą jęczmienną

8 lat temu
Dodaj

polecam Składniki:6-8 patosonków(można zastąpić je oczywiście cukinią)500 kg mielonej łopatkicebulakilka łyżek ketchupu

Suszona wołowina -dojrzewająca wędlina domowa 6

8 lat temu
Dodaj

Schabikpolecam wszystkie bo naprawdę warto je zrobić Składniki:1 kg wołowiny bez kości1/2 szklanki cukru1/2 szklanki

Młode ziemniaczki w wędzonym boczku-pyszny dodatek do grilla 3

9 lat temu
Dodaj

dodatek do grilla i nie tylko ,można je spokojnie również zapiec w piekarniku,ziemniaczki

Warsztaty z gwiazdą - gotujemy z ewą szabatin i rafałem maserakiem 1

6 lat temu
Dodaj

kupowaniem tłoczonych na zimno olejów - zrobimy je sami. Muszę przyznać, że "Warsztaty z Gwiazdą" wywarły

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek 4

6 lat temu
Dodaj

jednak zdarzyłoby się, że powidła przywarły trzeba je przełożyć do innego garnka uważając, aby nie zebrać

Konfitura z arbuza 4

6 lat temu
Dodaj

arbuza mają tę zaletę, że można je przygotować niemal przez cały rok. Z oczyszczonego z pestek

Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa 73

6 lat temu
Dodaj

samodzielnie mamy też pewność, że wiemy co jemy i że do mielonego mięsa nikt nie dorzucił

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami 5

6 lat temu
Dodaj

cynamon i goździki, jeśli uda mi się je znaleźć. Na koniec całość zagotowuję, uważając

Jak zachować się w czasie burzy? 4

teraz
Dodaj

bardzo widowiskowe chmury i widząc je możemy zapomnieć, że powstają z tego samego powietrza, z którego

Siła ziół - patrycja machałek 2

6 lat temu
Dodaj

zbierać poszczególne zioła i w jaki sposób je suszyć, aby zachowały swoje cenne właściwości. Wiele

Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem oyakata 2

6 lat temu
Dodaj

zrobić kiedy jest zamrożone. Dusi się je chwilę, po czym wyjmuje pałeczkami i macza w rozbełtanym

Racuchy drożdżowe z jabłkami 2

6 lat temu
Dodaj

wypełnione całe startymi na tarce jabłkami. Obtaczamy je albo w cukrze trzcinowym, wtedy mają lekko karmelowy