Użyteczne właściwości jaj kurzych były wielokrotnie kwestionowane. Ludzie oczerniali ten produkt, który okazał się wyjątkowy w swoim składzie na różne sposoby. Dziś przedstawiam wyniki najnowszych badań nad korzyściami jaj kurzych dla organizmu ludzkiego. Okazało się, że optymalna dawka dobowa to 2-3 jaja.
1. Wzrok jest zachowany dzięki luteinie
Nowe badania wykazały, że jaja kurze są bogate w luteinę. Ta substancja jest odpowiedzialna za poprawny i ostry wzrok. W wyniku niedoboru luteiny, w tkankach oka gromadzą się niekorzystne zmiany, a wzrok nieodwracalnie się pogarsza.
2. Kompleks witaminy B chroni skórę, włosy i wątrobę
Biotyna, witamina B12 i przyswajalne białka odżywcze przyczyniają się do wzmocnienia włosów i skóry. Fosfolipidy zawarte w jajach kurzych sprzyjają eliminacji toksyn z wątroby.
3. Twój mózg jest pod ochroną choliny
Fosfolipidy, które zapewniają normalne funkcjonowanie komórek mózgu, składają się z choliny. Udowodniono naukowo, że ta konkretna witamina jest najważniejszym budulcem mózgu. Jeśli jesz 2 jajka dziennie, twoje ciało otrzymuje wystarczającą ilość tego składnika. Niedobór choliny prowadzi do pogorszenia pamięci.
4.. Witamina D pomaga wchłaniać wapń
Jeśli zaoferujesz osobie wybór picia łyżki oleju rybnego lub zjedzenia gotowanego jajka, zdecydowana większość będzie wolała tę drugą opcję. Zwłaszcza jeśli dowiedzą się, że zawartość witaminy D jest taka sama w obu przykładach. Ponadto naukowcy znaleźli sposób na zwiększenie ilości witaminy D w jajach poprzez karmienie kurcząt specjalnymi suplementami. Witamina D pomaga lepiej wchłaniać wapń i wzmacnia kości oraz zęby.
5. Zaczynasz tracić na wadze
Amerykańscy naukowcy doszli do wniosku, że jeśli połączysz dietę niskokaloryczną ze spożyciem jaj kurzych na śniadanie, stracisz na wadze dwa razy szybciej. Takie śniadanie nasyci cię na dłuższy czas, co pozwala zmniejszyć ilość jedzenia spożywanego w ciągu dnia.
6. Zmniejsza się ryzyko chorób układu krążenia
Pomimo wcześniejszych opinii, nowe badania wykazały, że cholesterol z jaj jest zrównoważony fosfatydami, więc nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Hamuje również produkcję złego cholesterolu we organizmie. Ponadto jaja zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom triglicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
7. Przydatne podczas planowania dzieci
Witaminy z grupy B biorą również udział w tworzeniu hormonów płciowych. Witamina B9 ma inną nazwę: kwas foliowy. Z jego pomocą powstają czerwone krwinki i cewy nerwowe płodu, a ryzyko opóźnienia umysłowego dziecka jest zmniejszone. Dlatego witamina B9 jest niezbędna dla kobiet podczas planowania ciąży. 1 jajko kurze zawiera 7,0 mcg witaminy.
8. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Cholina, która jest tak niezbędna dla mózgu, również zmniejsza ryzyko raka. Zgodnie z wynikami badań, u kobiet, których codzienna dieta w okresie dojrzewania obejmowała jaja, ryzyko rozwoju raka piersi zmniejszyło się o 18%.
9. Proces starzenia się spowalnia
Wynika to z badań przeprowadzonych przez holenderskich naukowców. U 87% kobiet w wieku od 35 do 40 lat zniknęły zmarszczki i skóra się ujędrniła. U mężczyzn zmarszczki wokół oczu zostały wyraźnie wygładzone.