Od wielu lat zastanawiamy się nad tym, co jest zdrowsze: masło czy margaryna? Ciężko tak naprawdę jednoznacznie zdecydować, który z tych produktów lepiej jeść. Jednak okazuje się, że jeden z nich ma więcej zalet. Czytaj dalej, jeśli chcesz się dowiedzieć czy zdrowsze jest masło, bądź margaryna.
Jak powstaje masło, a jak margaryna?
Masło najczęściej otrzymuje się ze śmietany mleka krowiego, ale również koziego i owczego. Wiele osób decyduje się na przygotowanie masła samemu w domu, ponieważ proces jego powstawania jest bardzo prosty. Dlatego łatwo jest je zrobić samodzielnie. Margaryna to mieszanina wody i oleju oraz białek mleka, soli, emulgatorów, witamin, barwników oraz dodatków, które podkreślają smak i aromat. Proces powstawania margaryny jest dość skomplikowany. Oleje roślinne, które są w niej zawarte trzeba najpierw utwardzić w celu uzyskania stałej konsystencji. Za to odpowiadają różne substancje chemiczne.
Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
Masło zawiera w dużej części nasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią one około 67% wagi. W dawnych czasach uważano to za bardzo negatywną cechę, ponieważ nasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za podwyższenie się poziomu cholesterolu we krwi. Może to skutkować zwiększeniem ryzyka zachorowalności na choroby układu krążenia. Dlatego masło było w dużej mierze obwiniane za różnego rodzaju choroby serca. Natomiast 9 lat temu ta teza została obalona przez amerykańskich naukowców. Okazało się, że zawarte w maśle nasycone kwasy tłuszczowe nie mają nic wspólnego z chorobami serca. Rozróżnia się cholesterol „dobry” oraz „zły”. Człowiek potrzebuje każdego w odpowiedniej ilości. Ponadto „dobry” cholesterol zmniejsza działanie „złego”. Możesz spożywać masło, jeżeli nie masz żadnych przeciwwskazań od swojego lekarza.
Jeśli chodzi o margarynę to producenci reklamują ją pod hasłem „0% cholesterolu”. Jest to prawdą, ale jak już wyżej wspomniałam nie jest on wcale taki zły. Niestety w porównaniu do masła to proces powstawania margaryny nie jest zbyt interesujący. Do jej powstania potrzebny jest proces uwodowarniania oraz przeróżne katalizatory takie jak miedź, nikiel czy żelazo. Jak dla mnie nie brzmi to zbyt smacznie i naturalnie. Ponadto podczas wyżej wspomnianego procesu powstają bardzo niebezpieczne dla zdrowa nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans. Są to izomery utworzone w trakcie utwardzania olejów roślinnych. Same w sobie oleje roślinne są zdrowe, ale w wyniku uwodornienia ich właściwości stają się negatywne. Zwiększają one ryzyko zachorowalności na miażdżycę, depresję, niepłodność czy nowotwory. Kwasy tłuszczowe typu trans znajdują się oczywiście w margarynie, ale także w mięsie zwierząt przeżuwających (najwięcej w wołowinie i baraninie). Najlepiej jest ograniczyć ich spożywanie. Margaryna zmniejsza także działanie dobrego oraz złego cholesterolu.
Lekarze nie zalecają
Obecnie lekarze sugerują, aby małe dzieci nie spożywały margaryny, ponieważ cholesterol jest niezbędny podczas ich rozwoju. Również kobiety w ciąży oraz karmiące powinny zrezygnować z margaryny i zastąpić ją masłem, ponieważ ono nie posiada takich przeciwwskazań. Masła nie powinny spożywać jedynie osoby, które mają problemy z układem krążenia.