Ciasto Porzeczkowiec to pyszny wilgotny biszkopt przekładany kremem śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki. Moim zdaniem słodki krem na bazie serka mascarpone idealnie łączy się z lekko kwaśnymi czarnymi porzeczkami. Ta kombinacja smakuje idealnie, dlatego polecam wypróbować wam Porzeczkowca na weekend czy święta.
Składniki na ciasto Porzeczkowiec:
Kakaowy biszkopt:
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru + 1/2 szklanki cukru
5 jajek
3/4 szklanki oleju rzepakowego
5 łyżek kakao
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do nasączenia: 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki soku z czarnej porzeczki
Krem śmietankowy:
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
660 ml śmietanki kremówki 30%
1/4 szklanki wrzątku
80 g startej gorzkiej czekolady
3 słoiczki (jeden o pojemności 660 g) dżemu porzeczkowego
Przygotowanie ciasta Porzeczkowiec:
Wodę, olej rzepakowy, kakao i szklankę cukru przełożyć do garnka i dokładnie razem wymieszać. Garnek wstawić na gaz i podgrzewać do momentu powstania gładkiej masy. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Białka oddzielić od żółtek i przełożyć do miski. Kolejno do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo 1/2 szklanki cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Mikser odstawić i dodać wcześniej przygotowaną masę. Całość wymieszać łyżką. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wymieszać w osobnej misce. Dodać do przygotowanej masy i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. I piec przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Biszkopt odstawić do ostudzenia i przekroić na dwa blaty.
Sok z czarnej porzeczki i wodę do nasączenia biszkoptu wymieszać ze sobą.
Przygotowanie kremu śmietankowego. Żelatynę rozpuścić we wrzątku do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Przestudzić (ale nie do całkowitego stężenia).
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Słodką śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i ubijać do połączenia składników. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę kremu, wymieszać i ponownie dodać dwie łyżki kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę przełożyć do miski z kremem. Przez chwilę miksować.
Na dnie blaszki ułożyć jeden blat ciasta, nasączyć go wcześniej przygotowaną mieszanką. Posmarować 1/2 dżemu porzeczkowego. Wyłożyć połowę kremu śmietankowego i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć go. Posmarować resztą dżemu porzeczkowego, a następnie wyłożyć krem śmietankowy. Gorzką czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.