Porzeczkowiec

Ciasto Porzeczkowiec to pyszny wilgotny biszkopt przekładany kremem śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki. Moim zdaniem słodki krem na bazie serka mascarpone idealnie łączy się z lekko kwaśnymi czarnymi porzeczkami. Ta kombinacja smakuje idealnie, dlatego polecam wypróbować wam Porzeczkowca na weekend czy święta.

Składniki na ciasto Porzeczkowiec:

Kakaowy biszkopt:

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki cukru

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

  • 5 łyżek kakao

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Do nasączenia: 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki soku z czarnej porzeczki

Krem śmietankowy:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 660 ml śmietanki kremówki 30%

  • 1/4 szklanki wrzątku

  • 80 g startej gorzkiej czekolady

  • 3 słoiczki (jeden o pojemności 660 g) dżemu porzeczkowego

Przygotowanie ciasta Porzeczkowiec:

  1. Wodę, olej rzepakowy, kakao i szklankę cukru przełożyć do garnka i dokładnie razem wymieszać. Garnek wstawić na gaz i podgrzewać do momentu powstania gładkiej masy. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

  2. Białka oddzielić od żółtek i przełożyć do miski. Kolejno do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo 1/2 szklanki cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Mikser odstawić i dodać wcześniej przygotowaną masę. Całość wymieszać łyżką. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wymieszać w osobnej misce. Dodać do przygotowanej masy i wymieszać.

  3. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. I piec przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Biszkopt odstawić do ostudzenia i przekroić na dwa blaty.

  1. Sok z czarnej porzeczki i wodę do nasączenia biszkoptu wymieszać ze sobą.

  2. Przygotowanie kremu śmietankowego. Żelatynę rozpuścić we wrzątku do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Przestudzić (ale nie do całkowitego stężenia).

  3. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Słodką śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i ubijać do połączenia składników. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę kremu, wymieszać i ponownie dodać dwie łyżki kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę przełożyć do miski z kremem. Przez chwilę miksować.

  4. Na dnie blaszki ułożyć jeden blat ciasta, nasączyć go wcześniej przygotowaną mieszanką. Posmarować 1/2 dżemu porzeczkowego. Wyłożyć połowę kremu śmietankowego i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć go. Posmarować resztą dżemu porzeczkowego, a następnie wyłożyć krem śmietankowy. Gorzką czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.


Podziel się tym wpisem z innymi!

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Co o tym myślisz? dodaj komentarz, porozmawiajmy