Jogurtowe ciasto to klasyka. Można je przygotować z różnymi owocami, jednak moim zdaniem ciasto jogurtowe najlepsze jest z truskawkami. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekty są mega pyszne! Często robię takie ciasto jogurtowe z truskawkami na weekend i szybko znika z talerza. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, póki sezon na truskawki jeszcze trwa.
Składniki na jogurtowe ciasto z truskawkami:
300 g świeżych truskawek
2 większe jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (330 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
cukier puder do oprószenia ciasta
Jogurtowe ciasto z truskawkami – przygotowanie:
Do miski wbić dwa duże jajka, wsypać cukier wanilinowy oraz cukier kryształ. Całość zmiksowac mikserem na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Kolejno na niskich obrotach miksera dodawać partiami gęsty jogurt naturalny, a następnie olej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do ciasta. Całość miksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników (inaczej może wyjść zakalec).
Blaszkę o wymiarach 30x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć przygotowane ciasto. Wygładzić szpatułką.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i dokładnie odsączyć z wody. Pokroić na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
Tak przygotowane ciasto z truskawkami piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia i oprószyć cukrem pudrem.