Ciasto z truskawkami


Jogurtowe ciasto to klasyka. Można je przygotować z różnymi owocami, jednak moim zdaniem ciasto jogurtowe najlepsze jest z truskawkami. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekty są mega pyszne! Często robię takie ciasto jogurtowe z truskawkami na weekend i szybko znika z talerza. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, póki sezon na truskawki jeszcze trwa.

Składniki na jogurtowe ciasto z truskawkami:

  • 300 g świeżych truskawek

  • 2 większe jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru kryształu

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (330 g)

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

  • cukier puder do oprószenia ciasta


Jogurtowe ciasto z truskawkami – przygotowanie:

  1. Do miski wbić dwa duże jajka, wsypać cukier wanilinowy oraz cukier kryształ. Całość zmiksowac mikserem na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Kolejno na niskich obrotach miksera dodawać partiami gęsty jogurt naturalny, a następnie olej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do ciasta. Całość miksować na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników (inaczej może wyjść zakalec).

  2. Blaszkę o wymiarach 30x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć przygotowane ciasto. Wygładzić szpatułką.

  3. Truskawki umyć, obrać z szypułek i dokładnie odsączyć z wody. Pokroić na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.

  4. Tak przygotowane ciasto z truskawkami piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. (do suchego patyczka).

  5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia i oprószyć cukrem pudrem.

Podziel się tym wpisem z innymi!

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Co o tym myślisz? dodaj komentarz, porozmawiajmy