Wielu z nas chociaż kostek rosołowych do zup czy sosów twierdząc, że smak danej potrawy się poprawi i będzie wyrazisty. Jednak warto zmienić te nawyki, ponieważ kostki rosołowe mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, o czym napisałam poniższy artykuł.
Wpływ kostek rosołowych na zdrowie
Systematyczne używanie kostek rosołowych może przyczynić się do wzrostu kilogramów na wadze. Odpowiada za to niezdrowy glutaminian sodu zawarty w tych kostkach. Ponadto może on przyczynić się do pojawienia problemów takich jak: alergia, migreny, nadmierna potliwość czy kołatanie serca. Jest on dodawany także do mieszanek ziołowych, ketchupu, zup oraz sosów w proszku, soli czosnkowej i wielu innych produktów.
Ponadto nadmiar sodu i soli zawarty w kostkach rosołowych i kolorowych słonych ziarenkach odpowiada za podwyższenie ciśnienia krwi oraz zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Oczywiste jest to, że użycie jednej kostki nie jest szkodliwe, jednak w praktyce bardzo często zdarza się, że używamy ich zdecydowanie więcej.
Co zawierają kostki rosołowe?
guanylan disodowy – wywołuje bóle głowy
utwardzone tłuszcze roślinne – odpowiedzialne za powstawanie miażdżycy
inozynian disodowy – odpowiedzialny za bóle głowy, nudności, bezsenność, zesztywnienie ramion oraz karku
tłuszcz palmowy – podnosi poziom złego cholesterolu we krwi, okłada się jako tkanka tłuszczowa
karmel amoniakalny – powoduje problemy z jelitami
barwniki – wywołują nadpobudliwość, choroby wątroby oraz żołądka, problemy z płodnością
glutaminian monosodowy – odpowiedzialny za zaostrzenie astmy, bóle głowy, otyłość oraz niestrawność
Składniki na domowe kostki rosołowe
60 g pora
200 g selera
600 g marchewki
200 g cebuli
250 g pietruszki
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
4 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pietruszka
1 łyżeczka koperku
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka bazylii
1/4 łyżeczki tymianku
3 ząbki czosnku
5 liści laurowych
Jak przygotować domowe kostki rosołowe?
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na patelni. Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać je do cebuli i dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodać do nich przyprawy i wymieszać. Dusić jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie powstałą masę przełożyć do foremek na kostki lodu i zamrozić. Kostki przełożyć do woreczka i trzymać w zamrażarce. I gotowe! Możemy ich używać zamiast tych kostek rosołowych, które kupujemy w sklepie.