Tilapia i Panga – dlaczego nie powinniśmy jeść tych ryb?

Ryby są zdecydowanie zdrowsze niż mięso zwierzęce i warto wprowadzić je do swojej diety. Zawierają one dużo cennych składników odżywczych oraz minerałów, które są dobre dla naszego organizmu. Dietetycy zalecają, aby jeść je co najmniej kilka razy w tygodniu. Jednak istnieją dwa gatunki ryb, których jedzenia powinniście unikać, ponieważ może to prowadzić do groźnych stanów zapalnych. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakich ryb nie powinieneś spożywać!

Tilapia i Panga oraz ich wpływ na zdrowie

Tilapia to jeden z bardziej popularnych gatunków ryby. Dostaniemy ją w każdym sklepie po niskiej cenie, co zachęca wielu z nas do sięgania właśnie po nią. Jej mięso jest chude oraz ma mało ości. Jednak większość tilapii dostępnych w marketach pochodzi z hodowli. Spożywanie takich ryb jest bardzo niekorzystne dla naszego organizmu i w takiej sytuacji zdrowsze jest zjedzenie fastfoodu. W hodowlach tilapia jest faszerowana różnego rodzaju pestycydami oraz antybiotykami, które są odpowiedzialne za przyrost wagi. Pokarm, który jest podawany tilapii zawiera odchody drobiu oraz resztki mięsa wołowego i nie tylko. Warto wspomnieć, że wszystkie te substancje są zawarte później w mięsie ryby, które trafiają do naszego organizmu.

Panga to drugi gatunek ryby, który szkodzi naszemu zdrowiu. Jest smaczna, nie ma ości i możemy ją podobnie jak tilapię kupić po atrakcyjnej cenie. Niestety na tym plusy pangi się kończą, ponieważ jest to gatunek ryby najczęściej hodowany przez człowieka. W hodowli podawane jej są antybiotyki oraz hormony odpowiedzialne za wzrost. Woda, w której przebywa zawiera tokysyny i bakterie, które następnie przenikają do mięsa ryby. Ponadto panga posiada bardzo małe ilości kwasów omega-3, czyli składników, które są odpowiedzialne za wzmocnienie serca i kości oraz polepszają wzrok i pracę mózgu. Te wszystkie środki, którymi jest faszerowana panga trafiają dalej do naszego organizmu. Później możemy borykać się z astmą czy różnymi chorobami serca.

SKUTKI ZJEDZENIA TILAPII I PANGI POCHODZĄCYCH Z HODOWLI

Skutki zjedzenia Tilapii i Pangi pochodzących z hodowli

  • astma

  • zwiększone ryzyko zachorowania na choroby serca

  • zapalenie stawów

  • możliwość pojawienia się nowotworów

Podziel się tym wpisem z innymi!

Przepisy, które mogą Ci się spodobać

Co o tym myślisz? dodaj komentarz, porozmawiajmy