
Tym razem dla Mamy. I specjalnie pod mamy gust, ponieważ jest entuzjastką maku. Mogłaby go dodawać zawsze i do wszystkiego. Długo myślałam nad tym jaki krem, byłby doskonałym uzupełnieniem biszkoptu makowego. I w końcu wymyśliłam, a raczej znalazłam inspirację podczas wielu wizyt na innych stronach i blogach kulinarnych. Padło na jabłko. Delikatna masa śmietanowo-jabłkowa jest wspaniałym uzupełnieniem tortu. Jabłko i mak - to jest TO o co mi chodziło!!! A solenizantka była wniebowzięta rezultatem. W końcu miała swój ukochany mak w torcie, który był poniekąd niemałą niespodzianką! ;D
Tort makowy z masą jabłkową
biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec mieszania dodać mak. Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem na patelni, aż jabłka zmiękną i zmiksować jest blenderem. Doprawić cynamonem, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zimnymi jabłkami.
- 6 jajek (białka + żółtka)
- 150g cukru,
- 120g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g maku
- 700 g obranych jabłek
- 50 g cukru
- 400 ml śmietanki 30%
- 1-1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki żelatyny
Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec mieszania dodać mak. Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem na patelni, aż jabłka zmiękną i zmiksować jest blenderem. Doprawić cynamonem, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zimnymi jabłkami.
Bomna :) i jak fajny wysoki
OdpowiedzUsuńprawdziwy wielopiętrowy tort :) uwielbiam jabłka z cynamonem, więc jadłabym jak szalona
OdpowiedzUsuńtorty to najlepszy wynalazek w historii ludzkości :)
OdpowiedzUsuńI znowu nici z letniej 'rzeźby' :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię piec torty!
OdpowiedzUsuńa masz może jakiś sprawdzony przepis na tort weselny? wiem, że to się zamawia już gotowe, ale myślę, czy by przynajmniej nie spróbować upiec samodzielnie
OdpowiedzUsuńZ tortem weselnym nie maiłam jeszcze okazji się zmierzyć... (nie licząc konsumpcji ;))
UsuńIt\'s the best time to make some plans for the future and it is time
OdpowiedzUsuńto be happy. I\'ve read this post and if I could I want
to suggest you some interesting things or tips.
Maybe you could write next articles referring to this article.
I want to read even more things about it!
Pokaż tort w przekroju, proszę
OdpowiedzUsuńŚwietny torcik :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńGood day! This is kind of off topic but I need
OdpowiedzUsuńsome help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog?
I'm not very techincal but I can figure things out
pretty quick. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to
start. Do you have any points or suggestions? Thank you
I'm impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that's equally educative and amusing, and let me tell you, you have hit the
OdpowiedzUsuńnail on the head. The issue is something which too
few folks are speaking intelligently about. I'm very happy I found this in my hunt for something regarding this.
Generally I don't read article on blogs, but I wish to say that this write-up
OdpowiedzUsuńvery forced me to try and do so! Your writing style has been amazed
me. Thank you, very great post.
Very nice article, totally what I needed.
OdpowiedzUsuńTort wygląda pysznie! Mama musiała być zachwycona! :)
OdpowiedzUsuńI to jeszcze jak BYŁA!!!
UsuńHi, every time i used to check weblog posts here
OdpowiedzUsuńinn the early hours iin the morning, as i like to find out
more and more.
Prosty z wyglądu ale jednak urzekający, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Dekorowanie tortów nie jest jeszcze moją mocna stronę (choć nad tym pracuję). Za to nadrabiam smakiem!!! ;)
UsuńThanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further post thanks once again.
OdpowiedzUsuńA person necessarily lend a hand to make severely posts I might state.
OdpowiedzUsuńThis is the first time I frequented your website page and
to this point? I surprised with the research you made to make
this particular post incredible. Magnificent task!
Howdy! This post could not be written any better!
OdpowiedzUsuńReading through this post reminds me of my good old room
mate! He always kept chatting about this. I will forward
this page to him. Fairly certain he will have a good read.
Many thanks for sharing!
Bardzo ładny tort
OdpowiedzUsuńWow, that's what I was seeking for, what a information! present
OdpowiedzUsuńhere at this weblog, thanks admin of this web site.
Rewelacja przepis na tort :)
OdpowiedzUsuńPiekny ! Uwielbiam jak więc spróbuje zrobić!
OdpowiedzUsuńSuper ! Zajrzysz do mnie na bloga ? :)
OdpowiedzUsuńfajny post ;)
OdpowiedzUsuńNiedawno zaczęłam blogować, zapraszam serdecznie też do mnie ;)
Pozdrawiam https://poradyracjonalistki.blogspot.com/
ładnie wygląda, jak zrobiłaś te serduszka? :)
OdpowiedzUsuńMarianno, te serduszka to za sprawą szablonów do dekorowania kawy i cynamonu ;)
Usuńpatrze i robię się głodny
OdpowiedzUsuńI oto właśnie chodziło!!! ;) :D ;)
UsuńŚwietnie Ci wyszedł ten tort! :) Muszę wypróbować przepis przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Na prawdę polecam!!! I Solenizantka również poleca!!! ;)
UsuńWygląda super! Ma ktoś pomysł czym można zastąpić cynamon?
OdpowiedzUsuńCynamon w masie jabłkowej można pominąć, a tort w inny sposób ozdobić albo wzorek z maku lub innej posypki umieścić... ;)
UsuńTorcik jest cudowny! Robiłam bratu na urodziny, cała rodzinka była zachwycona!
OdpowiedzUsuń