Pancakes bananowe
Pancakes bananowe są nie tylko niesamowicie pyszne i puszyste, ale bardzo proste do zrobienia. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, by samodzielnie wyczarować te zdrowe placuszki dla całej rodziny.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8 dużych pancakes
W 100 g Pancakes:
Wartość energetyczna
196 kcal
Węglowodany 29 g
- W tym cukry 11 g
Białko 6 g
Tłuszcze 6 g
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- mąka pszenna tortowa 1 szklanka - 160 g
- jogurt naturalny 200 g
- małe jajka 3 sztuki - do 150 g po rozbiciu
- duży, dojrzały banan - ugnieciony do 130 g miąższu
- cukier zwykły lub drobny albo erytrol 50 g
- soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
- masło klarowane - do smażenia 20 g
Pancakes bananowe
Jajka, jogurt, banan.. wszystkie składniki powinny mieć podobną temperaturę. Jeśli trzymasz je w lodówce, to wyjmij je na blat kuchenny nawet dwie godziny przed planowanym szykowaniem bananowych pancakes.

160 gramów mąki pszennej tortowej przesiej z płaską łyżeczką sody oczyszczonej. Dodaj też 200 gramów kremowego jogurtu naturalnego oraz jednego, bardzo dużego banana, którego wystarczy wcześniej rozgnieść widelcem. U mnie pulpa ważyła trochę ponad 130 gramów. Całość dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta.
Porada 1: Część sody oczyszczonej można zamienić na proszek do pieczenia. Do mąki można dosypać pół łyżeczki cynamonu.
Porada 2: Jogurt naturalny można zamienić na naturalny Skyr w tej samej ilości.

Do dużej miski wbij trzy małe jajka (łącznie 150 gramów po rozbiciu). Wsyp 50 gramów cukru drobnego lub erytrolu. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut).
Do puchu jajecznego dodaj gęstą masę z mniejszej miski (można partiami). Całość mieszaj powoli szpatułką, aż otrzymasz w miarę jednolite ciasto.

Zacznij nagrzewać patelnię. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż trochę masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tłuszczu.
Przy pomocy dużej łyżki nakładaj porcje na pancakes i kładź na patelnię (około 2 łyżki na porcję). Po około 2-3 minutach ostrożnie przełóż każdy placek na drugą stronę, która potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Bananowe pancakes są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione i wyrośnięte. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Pancakes z bananami wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, wiec daj im trochę czasu na dosmażenie. W taki sposób usmaż je wszystkie.

Pancakes bananowe podawaj np. z syropem klonowym, czy miodem i dodatkową porcją bananów lub też z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. Zawsze pasuje też mus z owoców oraz jogurt owocowy.


Smacznego.