Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
0
Pancakes bananowe

Pancakes bananowe

Pancakes bananowe są nie tylko niesamowicie pyszne i puszyste, ale bardzo proste do zrobienia. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, by samodzielnie wyczarować te zdrowe placuszki dla całej rodziny.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8 dużych pancakes
W 100 g Pancakes: Wartość energetyczna 196 kcal Węglowodany 29 g - W tym cukry 11 g Białko 6 g Tłuszcze 6 g Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • mąka pszenna tortowa 1 szklanka - 160 g
  • jogurt naturalny 200 g
  • małe jajka 3 sztuki - do 150 g po rozbiciu
  • duży, dojrzały banan - ugnieciony do 130 g miąższu
  • cukier zwykły lub drobny albo erytrol 50 g
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • masło klarowane - do smażenia 20 g
Ukryj zdjęcia

Pancakes bananowe

Jajka, jogurt, banan.. wszystkie składniki powinny mieć podobną temperaturę. Jeśli trzymasz je w lodówce, to wyjmij je na blat kuchenny nawet dwie godziny przed planowanym szykowaniem bananowych pancakes.

Pancakes bananowe, 1
Krok 1: Połącz główne składniki

160 gramów mąki pszennej tortowej przesiej z płaską łyżeczką sody oczyszczonej. Dodaj też 200 gramów kremowego jogurtu naturalnego oraz jednego, bardzo dużego banana, którego wystarczy wcześniej rozgnieść widelcem. U mnie pulpa ważyła trochę ponad 130 gramów. Całość dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta. 

Porada 1: Część sody oczyszczonej można zamienić na proszek do pieczenia. Do mąki można dosypać pół łyżeczki cynamonu. 
Porada 2: Jogurt naturalny można zamienić na naturalny Skyr w tej samej ilości.  

Połącz główne składniki

Krok 2: Ubij jajka z cukrem + masa

Do dużej miski wbij trzy małe jajka (łącznie 150 gramów po rozbiciu). Wsyp 50 gramów cukru drobnego lub erytrolu. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Do puchu jajecznego dodaj gęstą masę z mniejszej miski (można partiami). Całość mieszaj powoli szpatułką, aż otrzymasz w miarę jednolite ciasto.  

Ubij jajka z cukrem + masa

Krok 3: Smaż pancakes

Zacznij nagrzewać patelnię. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż trochę masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki nie chłoną tłuszczu. 

Przy pomocy dużej łyżki nakładaj porcje na pancakes i kładź na patelnię (około 2 łyżki na porcję). Po około 2-3 minutach ostrożnie przełóż każdy placek na drugą stronę, która potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Bananowe pancakes są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione i wyrośnięte. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Pancakes z bananami wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, wiec daj im trochę czasu na dosmażenie. W taki sposób usmaż je wszystkie.

Smaż pancakes

Krok 4: Podawaj tak jak lubisz

Pancakes bananowe podawaj np. z syropem klonowym, czy miodem i dodatkową porcją bananów lub też z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. Zawsze pasuje też mus z owoców oraz jogurt owocowy. 

Podawaj tak jak lubisz

Pancakes bananowe, 6

Smacznego.
Średnia 5.0 / 5 (21 ocen) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pancakes bananowe

Pancakes z bananem to pomysł na wspaniałe śniadanie, ale nie tylko. Pancakes bananowe to doskonały wybór również na podwieczorek albo na kolację. Te puszyste placuszki, pełne naturalnej słodyczy z dojrzałych bananów, to prawdziwy hit w każdej kuchni. Nie tylko zadowolą Twoje kubki smakowe, lecz także są szybkie i łatwe do zrobienia nawet w najspokojniejszy z dni. Pancakes bananowe wywodzą się z klasycznych amerykańskich naleśników, ale dodatek bananów nadaje im tropikalnego akcentu. Te owoce stanowią nie tylko idealną alternatywę dla cukru, ale także oferują mnóstwo potasu i błonnika, co czyni je zdrowszą opcją na śniadanie. Pancakes banana możesz przygotowywać przez cały rok, ponieważ banany są dostępne o każdej porze roku. To owoc, który nie traci na popularności i zawsze cieszy się uznaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, nie martw się. Wystarczy, że zwykłą mąkę zamienisz na uniwersalną, dobrej jakości mieszankę mąk bezglutenowych, a Twój przepis na pancakes bananowe będzie jak znalazł. Pancakes bananowe są także doskonałe z różnymi dodatkami. Podaj je z sezonowymi owocami, orzechami czy syropem klonowym. Świetnie komponują się również z jogurtem naturalnym lub odrobiną kremu orzechowego. Dzięki temu, każda porcja może smakować inaczej, a Ty nigdy się nimi nie znudzisz. Pancakes z bananami po ostudzeniu, przełóż je do szczelnego pojemnika i trzymaj w lodówce maksymalnie przez dwa dni. Możesz także zamrozić nadmiar placuszków i odgrzać je w piekarniku lub tosterze, gdy przyjdzie na nie ochota. Pancakes bananowe świetnie sprawdzają się, gdy chcesz przekonać niejadków do zdrowego jedzenia. Wykorzystaj ich naturalną słodycz i zaproponuj dzieciom te placuszki jako deser. Gwarantuję, że szybko staną się jednymi z ulubionych. Niesamowicie pysznym i pięknym ciastem jest cynamonka drożdżowe w wersji maxi. Jeśli lubisz piec delikatne ciasta, to koniecznie zobacz przepis na to ciasto z białkami