Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
13
Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Domowe ciasteczka brownie z pewnością skradną Twoje serce i podniebienie. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt spektakularny. Ciastka dosłownie rozpływają się w ustach.  

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia ciasta: 30 minut
Czas pieczenia jednej blaszki: 11 minut
Liczba porcji: około 14 ciastek
W 100 g ciastek: Wartość energetyczna 480 kcal Węglowodany 60 g - W tym cukry 46 g Białko 6 g Tłuszcze 24 g Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • czekolada gorzka np. 64% 100 g
  • czekolada mleczka lub deserowa 100 g
  • mąka pszenna tortowa lub uniwersalna 55 g
  • masło lub olej kokosowy 50 g
  • małe jajka 2 sztuki - do 100 g po rozbiciu
  • cukier trzcinowy lub zwykły 150 g
  • sól 1/3 płaskiej łyżeczki
Ukryj zdjęcia

Ciasteczka brownie
Ciasteczka brownie, 1

Krok 1: Połącz czekoladę z masłem

W małym rondlu lub garnku umieść 50 gramów masła. Roztop go na niskiej mocy palnika, a następnie od razu dodaj całą czekoladę (100 gramów mlecznej i tyle samo gorzkiej). Czekoladę polecam przed dodaniem posiekać nożem, by szybciej roztopiła się w gorącym maśle. Ustaw minimalną moc palnika i cały czas powoli mieszaj czekoladę z masłem. Co jakiś czas zdejmuj garnek z palnika, by masa była tylko bardzo ciepła. Nie może zacząć wrzeć. Gdy cała czekolada rozpuści się w maśle i powstanie gęsty, jednolity krem możesz odłożyć garnek na bok. 

Porada: Czekoladę z masłem można też połączyć w kąpieli wodnej. Można użyć tylko 200 gramów gorzkiej czekolady lub mleczną zastąpić deserową. Zwróć uwagę na skład czekolady. Nie używaj produktów czekoladopodobnych.  

Połącz czekoladę z masłem

Krok 2: Ubij jajka z cukrem

Od razu po zrobieniu kremu czekoladowego możesz ubić na puch jajka z cukrem. Do większego szklanego lub metalowego naczynia wsyp 150 gramów cukru trzcinowego lub zwykłego, drobnego cukru. Wbij dwa małe jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet do 10 minut. 

Porada: Nie polecam zmniejszać ilości cukru. Aby ciasteczka brownie smakowały i wyglądały jak na zdjęciach spora ilość cukru jest kluczowa, aby otrzymać podobny efekt. 

Ubij jajka z cukrem

Krok 3: Połącz wszystkie składniki

Do miski z ubitymi na puch jajkami dodaj cały, gęsty krem czekoladowy (może być jeszcze lekko ciepły). Masę dokładnie wymieszaj szpatułką. Kolejno do miski wsyp też 55 gramów mąki pszennej wymieszanej z 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Powoli wymieszaj dokładnie ciasto szpatułką, aż zrobi się całkiem jednolite. 

Porada 1: Do ciasta można też dodać łyżeczkę esencji waniliowej lub też około 50 gramów dowolnych dropsów czekoladowych oraz/lub do 50 gramów siekanych orzechów włoskich, nerkowców lub pekan.  

Porada 2: Sama nie dodaję do ciasta proszku do pieczenia. Jeśli jednak zależy Ci na bardziej puszystych ciastkach, to możesz dać większą szczyptę do mąki. Nie polecam pomijać soli w przepisie. Sól podbija i wyostrza słodycz czekoladowych ciastek. 

Połącz wszystkie składniki

Krok 4: Po schłodzeniu nakładaj porcje

Ciasto w misce odłóż na 30 minut do lodówki. Przez ten czas składniki lepiej się połączą, a ciasto zrobi się twardsze, bardziej zwarte. Dzięki temu łatwiej będzie nakładać porcje na ciastka, które w trakcie pieczenia same zaczną się rozpływać. Na 10 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół (lub 170-175 jeśli Twój piekarnik mocniej grzeje). Podczas nagrzewania piekarnika na środkowej półce w komorze umieść od razu kratkę z wyposażenia piekarnika, na której położysz gotową do pieczenia blaszkę z ciastkami. 

Cienką blaszkę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki. Łyżką stołową nabieraj porcje wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Ciasto od razu układaj na papierze lub formuj w dłoniach kształt kulki. Między kulkami ciasta zachowaj spore odległości, ponieważ ciasteczka rozpływają się i rosną jeszcze w piekarniku. Ciasteczka brownie piekę w dwóch turach, więc połowę ciasta na czas pieczenia pierwszej partii, odkładam do lodówki. Pod koniec pieczenia pierwszej tury szykuję już drugą używając innej blaszki.

Po schłodzeniu nakładaj porcje

Krok 5: Upiecz ciasteczka

Blaszkę z ciastkami brownie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Ciasteczka piecz około 10-11 minut (w zależności od tego, czy wolisz bardziej delikatne, czy chrupiące ciastka). Można je od razu wyjmować z piekarnika i wkładać do komory kolejną partię.

Ciasteczka brownie zaraz po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie i łamliwe, dlatego też nie zdejmij ich z papieru, tylko poczekaj aż lekko przestygną i dopiero przenoś ostrożnie na kratkę do suszenia wypieków. 

Porada: Ciasteczka brownie można zaraz po upieczeniu posypać odrobiną soli morskiej w płatkach lub też (już po przestudzeniu) polać roztopioną czekoladą (może być biała, mleczna lub gorzka). Zanim polewa zastygnie warto jeszcze posypać ciastka np. siekanymi orzechami. 

Upiecz ciasteczka

Ciasteczka brownie, 7

Jeśli ciasteczka brownie nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez trzy dni, a może i dłużej.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (89 ocen) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasteczka brownie

Kto by pomyślał, że kawałek czekoladowej przyjemności może odmienić pochmurne popołudnie.. Oto ciastka brownie, które łączą w sobie intensywność czekolady z delikatnością ciastek. Użyjmy kilku wariacji słów kluczowych, aby dokładnie przybliżyć ci tę głęboką czekoladową rozkosz. Jeśli jesteście gotowi na przygodę w kuchni, to zaczynajmy. Brownie, pierwotnie amerykański deser, zyskało popularność dzięki prostocie przygotowania i intensywnemu czekoladowemu smakowi. Po raz pierwszy zagościło na stołach w okolicach przełomu XIX i XX wieku. To ciastko czekoladowe szybko podbiło serca na całym świecie, stając się klasykiem, który często gości w kawiarniach i domowych kuchniach. Chociaż ciasteczka brownies można przygotowywać przez cały rok, warto zwrócić uwagę na sezonowe dodatki. Latem postaw na świeże maliny lub truskawki, zimą świetnie sprawdzą się orzechy lub suszone owoce jak żurawina. Te dodatki nie tylko wzbogacą smak ciastek, ale także dodadzą im wizualnego uroku. Ciastka brownie to prawdziwa bomba kaloryczna, ale nie daj się zwieść samym kaloriom. Czekolada, zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao, jest źródłem przeciwutleniaczy i magnezu. A orzechy dodane do ciastek dostarczają zdrowych tłuszczów. Pamiętaj jednak, aby delektować się nimi z umiarem.

Ciasteczka brownies

Nie musisz rezygnować z brownie, jeśli unikasz glutenu czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Możesz przygotować wersję wegańską, zastępując masło olejem kokosowym, a jajka puree z dyni lub bananem. Dla cierpiących na nietolerancję glutenu polecam mąkę migdałową lub kokosową albo też wysokiej jakości uniwersalną mieszankę mąk bezglutenowych. Przechowuj ciasteczka brownie w hermetycznym pudełku w temperaturze pokojowej, a pozostaną świeże i wilgotne przez 3-4 dni. Chcesz przedłużyć ich trwałość? Zamroź je, by mieć zapas gotowy na awaryjny napad głodu. Ciasteczka brownie najlepiej smakują same, ale warto spróbować różnych połączeń. Podawaj z gałką lodów waniliowych dla kontrastu temperatur, lub posyp ciastka pudrem czekoladowym dla dodatkowej słodyczy. Idealne na każdą okazję, czyli wieczór filmowy, spotkanie z przyjaciółmi czy jako pyszny deser po obiedzie. Czy te słodkie, czekoladowe pyszności cię skusiły? Mam nadzieję, że przepis na ciastka brownie zainspirował cię do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków. Daj znać, jak ci poszło i podziel się swoimi modyfikacjami tego klasycznego deseru.