Sałatka z burakiem i kozim serem
Sałatka z burakiem i kozim serem to błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo jesienno-zimowa sałatka. Z dodatkiem orzechów włoskich smakuje idealnie. Gorąco polecam ten przepis.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 840 g sałatki
W 100 g sałatki:
Wartość energetyczna
240 kcal
Węglowodany 7 g
- W tym cukry 4 g
Białko 8 g
Tłuszcze 20 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- buraki pieczone 400 g
- roladka sera koziego 200 g
- orzechy włoskie 100 g
- sałata np. rukola 100 g
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sok z cytryny 2-3 łyżki
- sól pół płaskiej łyżeczki
- pieprz 1/3 płaskiej łyżeczki
Sałatka z burakiem i kozim serem

Gotowe pieczone buraczki pokrój w kostkę mniej większą niż 1,5 cm. Możesz też użyć samodzielnie upieczonych buraków. Polecam mój przepis na pieczone buraki.

Osobno, w dużej misce umieść 100 gramów umytej sałaty (u mnie rukola z sałatą strzępiastą) dożuć też 100 gramów orzechów włoskich. Zostawiłam duże kawałki, ale orzechy można też rozdrobnić w dłoniach. Wymieszaj sałatę z orzechami.
Porady: Orzechy włoskie zastąpisz orzechami pekan. Rukolę można zastąpić roszponką lub ulubioną mieszanką sałat.

W misce z sałatą i orzechami umieść buraczki oraz kawałki miękkiej roladki z sera koziego (łącznie 200 gramów). Całość polej sokiem z cytryny i oliwą, a następnie oprósz sola i pieprzem. Staraj się nie mieszać sałatki, by zachowała atrakcyjny wygląd.
Sałatka z burakiem i kozim serem to świetna sałatka nawet na świąteczny stół. Pasuje nie tylko jako sałatka do pieczywa, ale i dodatek do gań z mięsem. Można ją tez podać np. z kaszą bulgur.


Smacznego.