Przychodzę do Was z przepysznym przepisem na naleśniki z białek jaj i mąki pełnoziarnistej.
Osobiście uwielbiam te płynne białka, idealnie sprawdzają się w kuchni, są świetną alternatywą dla kurzych jaj i mają bardzo mało kcal - w 100 gramach jest zaledwie 58 kcal 😊 A oto co potrzebujemy:
CIASTO:- 120 g płynnego białka od @farmabialka.pl (30 g płynnego białka odpowiada 1 porcji białka jaja kurzego),
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- sól,
- oliwa do smażenia
- ricotta,
- garść suszonych pomidorów,
- sól,
- pieprz
Na patelni rozgrzewam oliwę. Staram się aby nie było jej zbyt dużo - zależy mi tylko na tym aby naleśniki się nie przypaliły. Smażę naleśniki po ok. 3 minuty z każdej strony.
Suszone pomidory odsączam z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Drobno siekam. Dodaję je do ricotty. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Naleśniki faszeruję naszą masą. Zwijam w rulonik i zapiekam przez ok. 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.
Po tym czasie nasze naleśniki są już gotowe. Smacznego! :)
![]() |
Naleśniki z białek, nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami |
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz