Sernik z rosą to przepyszny sernik na kruchym spodzie i bezową pianką na wierzchu. A skąd nazwa "sernik z rosą"? To za sprawą kropelek, które magicznie wytwarzają się na bezie tuż po jej upieczeniu. Sernik zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jest kremowy, delikatny, lekki, aksamitny. Za każdym razem, kiedy tylko go upiekę znika w ekspresowym tempie :)
Sernik z rosą- składniki na blachę 25x35 cm:
Kruche ciasto:
* 250 g mąki pszennej
* 150 g masła
* 100 g cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 jajka
* 4 żółtka
* 200 g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
* 450 ml mleka
* 100 ml oleju
* 200 g drobnego cukru do wypieków
* 250 g mąki pszennej
* 150 g masła
* 100 g cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut.
Masa serowa:
* 1 kg twarogu we wiaderku* 2 jajka
* 4 żółtka
* 200 g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
* 450 ml mleka
* 100 ml oleju
Wykonanie:
2 jajka i 4 żółtka utrzeć z dodatkiem cukru na na puszystą masę. Następnie dodać cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 2 proszki budyniowe i wlać olej, wymieszać. Kolejno zmniejszyć obroty miksera do minimum i mieszając dodawać na zmianę po łyżce twarogu i odrobinę mleka. Czynność wykonywać do wykorzystania składników.
Masę serową wylać delikatnie na podpieczone kruche ciasto. Piec kolejne 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Pod koniec pieczenia sernika przygotować piankę bezową.
Po upieczeniu sernika piekarnik zmniejszyć do 150'C.
Pianka bezowa:
* 6 białek* 200 g drobnego cukru do wypieków
* szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, mieszając dalej stopniowo dodawać cukier. Ubijać około 5-6 minut aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru.
Pianę wyłożyć na upieczony, gorący sernik. Można zrobić wzór, falę na pianie przy pomocy widelca.
Piec wszystko razem około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C.
Sernik od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Po około pół godziny powinny wytwarzać się pierwsze kropelki rosy.
Imponujący sernik, a te kropelki są zjawiskowe, przyznam, że nigdy takie mi nie wyszły. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń