MENU

marca 22, 2017

STYLIZACJA STOŁU NA WIELKANOC I POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA



Jak udekorować stół na Święta Wielkanocne?



POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA




Święta Wielkanocne co raz bliżej i każdy z Nas pomału szykuje swoje wnętrza i swoją kuchnię na powitanie tego magicznego czasu. Wiele z Was pewnie zastanawia się jak udekorować stół na Wielkanoc, ja tez co roku mam ten sam dylemat. Zazwyczaj w moim domu nie ma intensywnych kolorów, panuje stonowana kolorystyka, która ma wyciszać i działać relaksującą. Ale w czasie Świat Wielkiej Nocy nie wyobrażam sobie, aby mogło zabraknąć koloru-petardy! Żółty jest obowiązkowy! Wiele osób ucieka od tego koloru i bardziej wybiera róże i pastele, ale tym wpisem właśnie chciałam Wam pokazać jak pięknie możemy udekorować stół, wybierając kolor żółty i drewniane dodatki. Drewno w kuchni, czy też teraz we wnętrzach przechodzi po raz kolejny swój renesans. Szukamy co raz częściej unikatowych desek ze starych drzew, wybieramy drewniane blaty, talerze czy nawet sztućce. Moja dekoracja stołu, wpisuje się w ten trend wyśmienicie. Postawiałam na połączenie drewna, żółci, zieleni i bieli. Na stole Wielkanocnym nie może zabraknąć, albo świeżych kwiatów, bądź bazi, które symbolizują - nowe życie. 
Zapraszam Was zatem gorącą na stylizację stołu wraz z marką aTab i Home&You.
I oczywiście po przepis na przepyszną babkę wielkanocną, potrójnie czekoladową, bo jak szaleć to na całego ;-)))




Elementy drewniane, które użyłam do stylizacji stołu to przede wszystkim patera na jajka, z pięknego drewna. Patera, która posłuży nam długie lata. Z tej samej serii, wybrałam dwie miseczki drewniane. Będą idealne na świeże pieczywo, sałatki czy też owoce. 


Z tej samej serii też bardzo mi się podobają, podstawki na jajka drewniane - Naczynie na Jajka Ufo 



Miseczka drewniana to - Margot misa w rozmairze SCała kolekcja Margot, to przepiękne drewniane miski i patery.
Babkę Wielkanocną, postanowiłam podać właśnie na paterze z tej serii. Margot Patera M



Koszyczek Wielkanocny wybrałam, już taki z przykryciem. Postawiłam na kolor biały, który będzie uniwersalny i przyda się na pewno na kilka kolejnych Świąt.



Masielniczkę, również wybrałam w kolorze bazowym z urocza dekoracją w kurki.
W tym samym białym kolorze, który zrównoważył całą kompozycję, wybrałam podstawki na jako. Które mnie zachwyciły! Te uszy zająca i ogonek z tyłu na podstawce to strzał w dziesiątkę!



Aby na stole zrobiło się na prawdę wiosennie, użyłam dekoracji wianka z kwiatów, dostępnego w sklepie aTab - Vortex of eggs wianek, postawiłam też na dwa bieżniki z motywem kwiatowym- Lilay bieżnik.



Zastawę w kolorze żółtym wybrałam w sklepie Home&You.

Spodobały mi się bardzo talerze w intensywnym kolorze, z ładną fakturą, z tej samej serii postawiłam na imbryk, dzięki czemu, herbata będzie ciągle ciepła, a my możemy dłużej posiedzieć przy stole z rodziną.


Na stole zawsze muszą pojawić się elementy dekoracyjne, dlatego wybrałam kilka żółtych kurczaków, zielonego zająca i piękne świece.







No to jak, już stół mamy udekorowany to czas go czymś zastawić. 

Polecam Wam przepyszną babkę potrójnie czekoladową!



PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ


SKŁADNIKI:


- 5 jaj rozmiar L
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 150 g kuleczek czekoladowych bądź posiekanej czekolady mlecznej
- 350 g mąki pszennej np. tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietany 36%
- 2 łyżki mleka

POLEWA:

- 150 g białej karmelowej czekolady
- 70 g śmietanki 36%
- 2 łyżki kakao
- do dekoracji owoce
- babkę możesz też po prostu polukrować




 WYKONANIE:

Żółtka oddziel od białek.
Olej, żółtka, śmietanę, cukier umieść w wysokim naczyniu. Za pomocą blendera ręczna zmiksuj masę. Robimy to w ten sposób. Blender wkładamy do dna naczynia i uruchamiamy, nie podnosimy, masa będzie się łączyła, i powstawać będzie piękna gęsta masa przypominająca w wyglądzie majonez ;-). Po połączeniu się składaników dopiero podnosimy blender i miksujemy tak jak zwykle. Masę miksujemy około 8 do 10 minut. Masa dużo zbieleje. 
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem i kakao.
Białka ubiajamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do miski z mąką dodajemy masę, którą miksowaliśmy blenderem, mieszamy dokładanie, dodajemy pozostałe składniki oprócz piany z białek. Dopiero jak łądnie wymieszamy masę, wprowadzamy masę z białek, robimy to delikatnie, chcemy aby babka była puszysta.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy na złoty kolor.
U mnie temp. 170 stopni C.
Czas godzina i 10 minut.
Grzanie: pierwsze 40 minut dół piekarnika, reszta czasu dół + termoobieg 



Babkę całkowicie studzimy na kratce.
Jeśli pieczesz w formie silikonowej, pamiętaj że jeszcze gorącą babkę wyciągamy z formy!

POLEWA:


Śmietankę podgrzewamy do temp około 60 stopni C. Dodajemy czekoladę i rozpuszczamy. Przestudzoną masą polewamy babkę.
Posypujemy przez sitko kakao.
Zdobimy np. tak, jak ja, owocami.



Gotowe!

Życzę Wam smacznego!

Zapraszam Was również do sklepów aTab i Home&You po piękności ze zdjęcia.





5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI