Sernik na zimno z mascarpone
Zapraszam po najprostszy do zrobienia sernik na zimno z mascarpone oraz z galaretką i owocami. Aby zrobić ten przepis nie potrzebujesz nic piec. Nie potrzebujesz nawet miksera.
- można go podać w formie tortu
- dokładny opis wykonania i dużo porad
- maliny można zamienić na truskawki lub jagody
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia sernika: 4 godziny
Liczba porcji: około 2200 g sernika
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
150 kcal
Składniki na spód
- około 60 g dowolnych biszkoptów
Składniki na masę serową
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego - 4 x 200 g kubełek
- 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
- 2 galaretki cytrynowe lub krystaliczne
- 300 ml wrzątku
Składniki na owoce z galaretką
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml wrzątku
- 400 g malin
Sernik na zimno z mascarpone
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik na zimno z mascarpone o wadze około 2200 gramów. Zanim zaczniesz szykować serniczek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Kupuj sprawdzone i dobrej jakości galaretki (nie za kwaśne). Jedna saszetka galaretki ważyła u mnie 77 gramów - użyłam galaretek Dr. Oetker. Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, że jest to galaretka, którą rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Uwaga - my rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku - wszystko się zgadza 😁

Przepis na sernik na zimno z mascarpone
Przygotuj sobie formę na sernik. Użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi brzegami (średnica około 24 cm). Spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki tylko lekko natłuściłam olejem, ponieważ są sylikonowe. Jeśli masz metalową blaszkę, to wyłóż ją od wewnątrz papierem do pieczenia. Pamiętaj o tym, że kawałki papieru do pieczenia będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem.
Na dno wyłóż okrągłe biszkopty. Jeśli masz kwadratową formę, to warto sięgnąć po biszkopty podłużne lub też maślane herbatniki (petitki LU są idealne, ponieważ są kruche i nie będą twarde).

Dwie jasne galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku. U mnie była to jedna galaretka cytrynowa oraz jedna krystaliczna. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Galaretka ma być przestudzona, ale nadal płynna.
W dużej misce umieść serki waniliowe homogenizowane. Ja użyłam cztery kubeczki po 200 gramów każdy. Wybrałam serki Rolmlecz, bo są mniej słodkie od innych dostępnych na rynku. Dodaj też małe opakowanie serka mascarpone o wadze 250 gramów. Możesz wstępnie wymieszać serki waniliowe z mascarpone np. przy pomocy rózgi kuchennej, a następnie wlać przestudzoną galaretkę. Raz jeszcze wymieszaj całość bardzo dokładnie. Jeśli masz mikser, to możesz go użyć.
Masa serowa będzie dość rzadka, dlatego też zalecam poczekać, aż zacznie tężeć i dopiero wyłożyć ją na spód z biszkoptów. Aby przyspieszyć proces tężenia można na jakiś czas umieścić miskę z masą w lodówce. Należy jednak mieszać ją co kilka minut, by skontrolować gęstość masy. Może to potrwać tylko kilka minut lub też nawet pół godziny. Sporo zależy od tego, jak gęste były serki oraz np. od tego jak ciepło jest w domu.
Gdy masa serowa zrobi się gęsta jak budyń, można ją ostrożnie wyłożyć na biszkopty. Formę z sernikiem umieść w lodówce.

Około 400 gramów świeżych malin umyj delikatnie i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Gdy masa serowa stężeje na tyle, że owoce umieszczone na górze nie będą się topić w masie, polecam wyłożyć maliny. Około połowę owoców delikatnie wciskam w masę, by cześć maliny wystawała, a część była zanurzona w masie. Pozostałe owoce tylko układam na wierzchu masy serowej. Formę z sernikiem ponownie odłóż do lodówki.
Porada: Można też użyć mrożonych malin. Należy je jednak wcześniej rozmrozić, ocieplić i osuszyć z nadmiaru wody i soku. Maliny można śmiało zamienić na inne owoce. Jeśli sięgasz po truskawki, to zamiast galaretki malinowej użyj galaretkę o smaku truskawkowym lub poziomkowym. Jeśli użyjesz borówek lub jagód, to polecam galaretkę o smaku owoców leśnych. Bardzo dobrze sprawdzą się też morele i brzoskwinie z puszki, do których polecam galaretkę o smaku brzoskwiniowym lub pomarańczowym. W ostateczności można nawet wyłożyć plasterki bananów, a do nich dać galaretkę cytrynową.

Użyłam malin, pora więc na galaretkę malinową. Jedną galaretkę malinową zalej wrzątkiem. Potrzebujesz około 400 ml wrzątku. Tak samo jak wcześniej, mieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę odstaw na bok do przestudzenia. Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już lekko tężeć, czyli osiągnie konsystencję kisielu.
Jeśli wylejesz rzadką lub jeszcze ciepłą galaretkę, to możesz mieć "wyciek" galaretki poza formę, unoszące się na powierzchni owoce lub nawet zmętnienie galaretki przez niezamierzone wymieszanie jej z masą serową.

Sernik na zimno z mascarpone ostrożnie umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to trwać od trzech do maksymalnie pięciu godzin.


Porcje sernika polecam przed podaniem udekorować listkami mięty lub melisy oraz świeżymi malinami. Sernik na zimno z mascarpone trzymamy w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez cztery dni.
Zobacz też moje inne pomysły na najsmaczniejsze ciasta bez pieczenia na zimno.
Smacznego.