To już kolejny pomysł na ciepłe, zimowe, nie tylko weekendowe śniadanie z jajkiem w roli głównej. Ostatnio przygotowałam jajka zapiekane z soczewicą, a dzisiaj kolejny przepis. Połączyłam drobnolistny szpinak baby z jajkami, czosnkiem i wyrazistym w smaku grana padano. Całość posypałam czarnuszką, która doskonale pasuje do dań z jajek. To bardzo syte śniadanie, bo porcja zawiera dwa jajka, z powodzeniem rozgrzeje w zimowe poranki!
Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 4 garście drobnolistnego szpinaku
- 1 ząbki czosnku
- 2 garście startego sera grana padano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Na oliwie obsmażamy czosnek razem ze szpinakiem, aż zmniejszy swoją objętość.
- Szpinak z czosnkiem przekładamy do małego naczynia żaroodpornego, oprószamy 1 garścią grana padano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby.
- Nie przesadźmy z solą, bo grana padano jest już słony.
- Na wierzchu wbijamy dwa jajka.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C na 10-15 minut, aż jajka zetną się.
- Jeśli lubisz bardziej płynne żółtko, zapiekaj krócej.
- Gotowe podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Posypujemy czarnuszką i startym grana padano.
- Podajemy np. z paluszkami włoskimi grissini lub grzankami.
- Nie kupujmy gotowego, startego sera grana padano, często jest suchy i bez smaku.
- Warto zainwestować w dobry kawałek grana padano i na bieżąco ścierać na tarce do konkretnego dania.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńArkadiuszu, było pysznie! Zachęcam, na zdrowie!
Usuń