Składniki:
* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 125 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru pudru
* szczypta soli
* szczypta soli
* marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam Orzech)
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 3 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek (potrzebne są foremki gwiazdki mniejsze i większe) wycinać ciastka. W połowie wyciętych gwiazdek mniejszą foremką wyciąć ze środka mniejsze gwiazdki.
Piec ciastka na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 190'C.
Całe gwiazdki wysmarować lekko marmoladą, na wierzch docisnąć gwiazdkę z wyciętym środkiem. Pusty środek nadziać marmoladą.
ale sliczne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńSą pszepyszne
OdpowiedzUsuń