Dynia pieczona
Dynia pieczona z serem feta.. pyszne, bardzo szybkie do zrobienia danie, które polecam gorąco nie tylko dlatego, że jest to przepis prosty. Tak upieczoną dynię można podać na wiele sposobów.
Dynię zapiekaną z serem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny. Po zblendowaniu powstanie Ci pyszna pasta dyniowa z serem, którą można smarować kanapki. A na słodko, polecam proste i szybkie do zrobienia placki z dyni tartej na tarce! Jeszcze wersja smażona.. makaron z dynią i fetą!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 22/30 cm - 1200 g dania
W 100 gramach dania:
Wartość energetyczna
160 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg dyni - zwyczajna, Hokkaido lub piżmowa
- 200 g sera feta
- 8 łyżek delikatnej oliwy
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki ziół prowansalskich/włoskich
Naczynie do zapiekania: forma ceramiczna o wymiarach 22/30 cm.
Jakie dynie możesz użyć do tego dania? Ponieważ zależy nam na tym, by podać dynię ze słonym serem feta, najlepsza będzie dynia zwyczajna, dynia Hokkaido lub dynia piżmowa. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ jest ona jadalna tak samo jak miąższ. Do tego przepisu użyłam dyni zwyczajnej. Miałam małą sztukę ważącą nieco ponad jeden kilogram, więc wydała mi się idealna.

Pieczona dynia
Dynię dobrze umyj. Podziel na mniejsze, wygodne do obrania i krojenia kawałki. Wydrąż włóknisty środek z pestkami. Kawałki dyni obierz zaś cienko ze skóry. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać.

Przygotowane kawałki dyni pokrój nożem w kostkę wielkości około 1,5 - 2 cm. Do miski z dynią dodaj delikatną oliwę lub ewentualnie dobrej jakości olej roślinny: rzepakowy, z pestek winogron, czy ryżowy. Około 8 łyżek oliwy powinno wystarczyć. Wsyp też płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki oraz dwie łyżki mieszanki ziół. Najpopularniejsze są zioła prowansalskie, czy włoskie. Możesz też skomponować własną mieszankę: oregano, tymianek, czosnek, bazylia..).
Kotki dyni wymieszaj dokładnie z oliwą i przyprawami i przełóż do naczynia do zapiekania. Ja wybrałam naczynie ceramiczne o wymiarach 22/30 cm. Formy nie trzeba od środka niczym smarować.
Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę oraz opcję pieczenia: góra/dół. Kawałki dyni piecz bez przykrycia 40 minut.

Po tym czasie na chwilę wyjmij ostrożnie naczynie z pieczoną dynią. Nie wyłączaj piekarnika. Na wierzch dyni wyłóż pokrojony w kostkę ser feta. Naczynie umieść ponownie w piekarniku, ale już tylko na 10 minut.

Ser feta powinien się delikatnie przypiec. Dynię pieczoną z serem feta można wyjąć i podać do zjedzenia od razu po upieczeniu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że danie smakuje i pachnie jeszcze lepiej. Ja dodałam oregano, ale sprawdzi się również natka pietruszki oraz majeranek i kolendra.

Smacznego.