Krem przygotowałam dosłownie w kilka chwil z kilku składników. Jego wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane.
Robiłam już maślany krem cytrynowy czy krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach ;)
Składniki:
* starta skórka z 1 sparzonej cytryny
* wyciśnięty sok z 1 cytryny
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 60 g cukru
* woda
* 150 ml śmietany kremówki
* 300 g serka mascarpone
Wykonanie:
Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Do soku dolać wody tak by płynnej masy łącznie było ok. 100 ml. Sok z wodą wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody zimnej. Wlewać do gotującego się soku i ciągle mieszając ugotować kisiel, na końcu dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Masę należy wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać kremówkę do masy cytrynowej, na końcu dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać mikserem.
Krem jest gotowy do użytku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)