Sernik "Puszek"
Tak niewiele trzeba, aby móc cieszyć się z prawdziwej rozkoszy jaką daje jedzenie tego sernika <3 Jest niebiańsko pyszny. W smaku przypomina ptasie mleczko, jest niezwykle delikatny. Przepis znalazłam na blogu http://zjemto.blox.pl/html. W przepisie zmieniłam jedynie tylko ilość cukru i dodałam polewę :) Bardzo zachęcam do upieczenia tego sernika :)
Wymiary foremki: 24x29 cm
Temp. pieczenia 180C, 150C
Czas pieczenia: 15 minut + 90 minut
Składniki
Kruchy spód
Ciasto kruche

Wymiary foremki: 24x29 cm
Temp. pieczenia 180C, 150C
Czas pieczenia: 15 minut + 90 minut
Składniki
Kruchy spód
- 2 szklanki mąki tortowej
- 180 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego ( użyłam ser President z kubełka)
- 6 jaj + 3 białka pozostałe z ciasta kruchego
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki cukru ( dałam 1 szklankę + 1/3 szklanki do białek)
- cukier waniliowy mały
- 2 budynie waniliowe ( proszek)
Ciasto kruche
- Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i siekamy.
- Następnie cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia sypiemy i ponownie siekamy.
- Gdy powstanie nam kruszonka, zlepiamy całość dłońmi w kulę i chowamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciasto należy rozwałkować po całej formie równo.
- Nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 180C na 15 minut, aby spód się zarumienił na złoty kolor.
- Gdy się upiecze wyjmujemy z piekarnika.
- Składniki powinny mieć temp. pokojową.
- Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Następnie po kolei dodajemy ser, budynie, olej i na sam koniec wlewamy mleko.
- Wszystkie mieszamy, konsystencja masy serowej jest bardzo rzadka, ale taka ma być :)
- Ubijamy pianę w sumie z 9 białek z dodatkiem cukru na sztywno.
- Łączymy ubitą pianę z masą serową i wylewamy ją na podpieczony wcześniej spód.
- Sernik wstawiamy do piekarnika o temp. 180 C i pieczemy 10 minut , po czym po ok. 1o minutach zmniejszamy temp. do 150 i pieczemy 90 minut.
- Po upieczeniu, przy otwartych drzwiczkach sernik niech stygnie a na noc chowamy w chłodne miejsce .
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła
- Do garnka wlać mleko.
- Rozpuścić cukier.
- Wymieszać
- Podgrzać
- Dodać pokrojone drobno masło.
- Rozpuścić je.
- Zdjąć z ognia.
- Wsypać kakao
- Energicznie mieszać.
- Wystudzić
faktycznie wygląda jak puszek :)
OdpowiedzUsuń