Szukacie skutecznego przepisu na smaczne, chrupiące i słodkie faworki? Poniżej przedstawiam swój domowy przepis. Zawsze wychodzą, tylko trzeba je ładnie posmażyć na złocisty kolor.
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
6 żółtek (najlepiej rozmiar L)
1 łyżka octu
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę. Ugniatamy ciasto. Później wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje, wałkujemy żeby ciasto było cienkie. Kroimy w paseczki, pośrodku paseczków robimy dziurkę przy pomocy noża i zawijamy.
Faworki smażymy na oleju tak, żeby z jednej i z drugiej strony były przypieczone na złoty kolor (podczas smażenia trzeba je obrócić).
Smacznego :)
PS. Jeśli macie problem z awarią sprzętu AGD, zajrzyjcie do www.Technikan.pl Polecam :)
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
6 żółtek (najlepiej rozmiar L)
1 łyżka octu
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę. Ugniatamy ciasto. Później wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje, wałkujemy żeby ciasto było cienkie. Kroimy w paseczki, pośrodku paseczków robimy dziurkę przy pomocy noża i zawijamy.
Faworki smażymy na oleju tak, żeby z jednej i z drugiej strony były przypieczone na złoty kolor (podczas smażenia trzeba je obrócić).
Smacznego :)
![]() |
Pojedyncza porcja |
![]() |
Tyle faworków wyszło z podwójnej porcji :) |
To już wiem, dlaczego te faworki takie brązowe. To przez cukier dodany do ciasta. One się po prostu przypaliły. Dlatego ja robię ciasto bez cukru
OdpowiedzUsuńNie są przypalone. Są bardzo smaczne i chrupiące. Bez cukru nie będą kruche, a takie gumowate.
Usuń41 year old Environmental Specialist Hedwig Longmuir, hailing from Campbell River enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Sports. Took a trip to Rock-Hewn Churches of Ivanovo and drives a Ferrari 250 LM. przejdz na moja strone
OdpowiedzUsuń