Sernik pomarańczowy
Pachnący sernik pomarańczowy idealny do przygotowania zimą. Sernik na kruchym spodzie, z pyszną, kremową masą serową oraz cudowną galaretką. Taki królewski deser można przygotować jako zimowy poczęstunek, czy nawet jedno z ciast na Boże Narodzenie.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia: 6 godzin
Liczba porcji: tortownica o średnicy 22 cm
Składniki na kruchy spód
- 150 g ciasteczek owsianych typu digestive
- 50 g masła
- łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową
- 500 g sera twarogu mielonego z kubełka
- 250 g serka mascarpone
- [zobacz] 1 galaretka przezroczysta Winiary
- 250 ml wrzątku
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
Składniki na cytrusy w syropie
- 1 cytryna
- 1 mała pomarańcza
- pół grejpfruta
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
Składniki na galaretkę z cytrusami
- plasterki cytrusów z syropu
- [zobacz] 1 galaretka przezroczysta Winiary
- 400 ml wrzątku
Szykowanie sernika zacznij już dzień wcześniej. W pierwszej kolejności musisz przygotować plasterki cytrusów w słodkim syropie. Dzięki temu zabiegowi cytrusy będą miękkie i słodkie. Galaretka zaś bez problemu się zetnie.
Owoce bardzo dokładnie umyj i wyszoruj. Pokrój je w cienkie plasterki. Możesz zostawić skórkę lub ją odciąć. W małym rondelku umieść cukier i wodę. Gotuj syrop 20 minut, aż cukier się rozpuści i syrop lekko zgęstnieje. Wszystkie plasterki ostrożnie umieść w syropie. Gotuj całość na małej mocy palnika przez około 10 minut. Plasterki cytrusów razem z syropem przełóż do dużego słoika. Po przestudzeniu umieść w lodówce na noc.
Przygotuj formę na sernik. U mnie była to tortownica o średnicy 22 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Polecam wysmarować wcześniej boki masłem. Wówczas bez problemu przykleisz do nich pasek papieru. Ważne, by papier był wyższy niż boki tortownicy. Sernik jest wysoki i zapewne galaretka będzie potrzebowała więcej przestrzeni. Oczywiście możesz też użyć szerszej tortownicy.
Aby zrobić spód z ciasteczek wystarczy zmielić ciastka w melakserze lub rozgnieść je na piasek w torebce foliowej z użyciem wałka do ciasta :-) Miękkie lub roztopione masło oraz cynamon wymieszaj z okruszkami ciasteczek. Sypką masą wyłóż dno tortownicy. Łyżką uklep ciasteczka. Formę umieść w lodówce.
Masę serową do sernika szykujesz równie prosto i szybko. Zagotuj szklankę wody - 250 ml. Wsyp zawartość jednego opakowania galaretki przezroczystej o smaku winogron Winiary i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do przestudzenia. W dużej misce umieść ser twarogowy (najlepszy Piątnica lub Mlekovita) oraz serek mascarpone. Sery energicznie wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj pięć minut z cukrem. Śmietanka powinna zgęstnieć a cukier całkowicie się w niej rozpuścić. Do masy serowej wlej przestudzoną galaretkę. Miksuj całość chwilę a następnie dodaj też ubitą śmietankę i wymieszaj dobrze masę.
Z lodówki wyjmij formę z miasteczkowym spodem. Do formy wlej masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Dzięki użyciu w masie przezroczystej galaretki zachowasz nieskazitelną biel sernika. Formę z kolejną warstwą ostrożnie umieść ponownie w lodówce. Masa będzie tężeć, a Ty w tym czasie przygotujesz ostatnią warstwę.
Aby zrobić galaretkę z owocami cytrusowymi musisz zagotować 400 ml wody. Wsyp do niej jedną galaretkę przezroczystą i ponownie mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Galaretkę odstaw do całkowitego przestudzenia. Gdy galaretką przestygnie, wyjmij z lodówki słoik z cytrusami w syropie oraz formę z sernikiem. Plasterki wyławiaj. Zdejmuj łyżką nadmiar syropu. Plasterki cytrusów układaj obok siebie na częściowo sztywnej już masie serowej.
Na owoce wylej kilka łyżek galaretki. Formę odstaw na 20 minut do lodówki. Dzięki temu owoce stężeją razem z cienką warstwą galaretki. Istnieje bowiem ryzyko, że po wlaniu całej galaretki na raz owoce uniosły by się nad jej powierzchnię. Zależy mi jednak, by leżały one na masie serowej. Wówczas wyglądają cudownie.. jak zanurzone pod taflą lodu. :-) Po 20 minutach możesz już wylać resztę galaretki i bardzo ostrożnie umieścić gotowy już sernik w lodówce. Tym razem już na 4 ostatnie godziny, do całkowitego stężenia.
Co zrobić z syropem po cytrusach?
Ja do syropu, jeszcze w trakcie gotowania, dodaję goździki. Syrop można używać do słodzenia herbaty.. polecam!
Z ciekawy serników polecam również sernik japoński oraz sernik krakowski.
Smacznego.
Wpis zawiera lokowanie produktu.