Gulasz z łopatki
Gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Wędzona papryka, warzywa, łopatka wieprzowa.. sam zapach sprawia, że wszyscy pędzą do kuchni. Uwielbiam go szykować i polecam podawać z kaszą lub kopytkami.
- pyszny gulasz z łopatki
- super pomysł na szybki obiad
- wspaniale pachnie i super smakuje
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia i duszenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 2 cebule
- mała główka czosnku
- duża marchewka
- czerwona papryka
- 7-8 pieczarek
- 7 łyżek oleju
- szklanka wody
- przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, pół łyżeczki kminku
Gulasz z łopatki wieprzowej
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kawałki wielkości 2-3 cm. Mięso wymieszaj z pieprzem oraz papryką wędzoną.
Do dużego garnka wlej olej, dodaj mięso, obrane i pokrojone w piórka cebule oraz paprykę, obraną i pokrojoną w plasterki marchew. Smaż na średniej mocy palnika około 20 minut. Do mieszania używaj drewnianej łyżki.
W tym czasie obierz i pokrój w plasterki czosnek. Tak samo przygotuj pieczarki. Dodaj do garnka razem z resztą przypraw oraz wodą. Całość smaż bez przykrycia jeszcze 20 minut.
Dalej do wyboru:
• Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia, 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni
• Możesz również dusić gulasz dalej w garnku na małej mocy palnika, bez przykrycia. Warto wówczas włączyć okap :-)
Podawaj z: kasza gryczana biała lub palona, ryż, kuskus, pęczak, lub kasza jaglana. Wspaniale smakuje również z kopytkami i kiszonymi ogórkami lub kapustą.
Może zaciekawi Cię tez przepis na gulasz z serc drobiowych? Polecam.
Smacznego!