Naleśniki owsiane
Delikatne naleśniki owsiane o bardzo ciekawym smaku i fakturze. To naleśniki bez jajek. Placuszki są idealne dla osób na diecie bez pszenicy, ale i dla każdego kto lubi urozmaiconą dietę i nowe, ciekawe smaki.
Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka pochodziła ze sprawdzonego, nie zanieczyszczonego glutenem źródła.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 24 sztuk średnicy 15 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki mąki owsianej - 250 g
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wody
- 2 szklanki mleka - 500 ml
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju np. ryżowy, z pestek winogron, kokosowy
Dodatki do naleśników: dżemy jasne np. morelowy oraz owoce - banany, morele, mango
Naleśniki z mąki owsianej
W misce umieść wszystkie składniki na naleśniki. Miksuj całość około 2 minut na gładką, jasną masę. Jeśli używasz oleju kokosowego - najpierw rozpuść go w mikrofalówce lub w małym rondelku.
Nagrzej małą patelnię. Nie dodawaj żadnego tłuszczu na nagrzaną patelnię. Zamieszaj ciasto i niewielką chochlą odmierz porcję na naleśnika. Ciasto jest dość gęste, jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 2 mm. Grubsze placki będą mało elastyczne i mogą potem pękać przy zwijaniu.
Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.
Do swoich naleśników dodałam plasterki banana oraz dżem morelowy. Zawinęłam i podsmażyłam chwilę z każdej strony na oleju kokosowym.
Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu tłuszczu do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
Na śniadanie warto sprawdzić też mój łatwy przepis na pancakes.
Smacznego!