DESER JOGURTOWY Z PRAŻONYM JABŁKIEM I CYNAMONEM
Deser jogurtowy z prażonym jabłkiem i cynamonem to lekka i pożywna przekąska, którą zrobicie dosłownie w 10 minut. Świetnie zaspokaja pierwszy głód oraz ochotę na słodycze. Idealnie nadaje się dla dzieci jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Mój maluch uwielbia ten deser i wcina go w okamgnieniu.
Składniki dla 2 osób:
- 2 jabłka
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2-3 orzechy włoskie
- łyżka cynamonu
- 4 łyżeczki miodu
Sposób wykonania:
1) Obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w dosyć drobną kostkę
2) Pokrojone jabłka wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę cynamonu i prażymy do czasu, aż owoce zmiękną i zaczną puszczać sok
3) Orzechy włoskie wyjmujemy z łupiny i drobno siekamy
4) Do pucharków lub szklanek wykładamy odrobinę jogurtu, na to prażone jabłko, polewamy je łyżeczką miodu i posypujemy posiekanymi orzechami. Na to kolejna warstwa jogurtu, jabłek, miodu i orzechów.
Uwaga: jeśli deser przygotowujemy dla małych dzieci, to nie dodajemy orzechów!
Aby być na bieżąco polub blog na FB: